Vores ænder

Det gode andeliv

Berberiand

Berberianden bliver også kaldt moskusand. Den kommer oprindeligt fra syd- og mellemamerika, hvor  den opholder sig mere i skove end i vand. Dette giver en and med mere brystkød, mindre fedt og en dejlig kraftig smag. Hannerne bliver op til 5 kg og hunnerne op til 3 kg. Oftest opdrættes kun hannerne til slagt, men vi har valgt at have begge køn, for også at kunne tilbyde en mindre andesteg og det siges at hunnernes kød er ekstra delikat.

Alle vores ænder kommer til os daggamle og opdrættes på godt økologisk fuldfoder og lokalt produceret økologisk korn.

De første 3 uger går ællingerne inde i stalden til de begynder at få fjer på kroppen. Her får de dagligt serveret lidt græs, så de kan vende sig til at spise det, når de bliver lukket ud. Når de forlader stalden har de massere af plads at boltre sig på. De har adgang til badebassiner, så de kan holde deres fjerdragt ren og indhegningen er stor nok til at de altid kan finde frisk græs og urter.  Vi flytter jævnligt rundbuehallerne, så de lokkes til at bruge hele arealet.

Øko And Samsø

Tilberedning

Frilands fjerkræ bevæger sig meget, hvilket giver kød med en fast struktur og meget smag. Mange af os er vant til de konventionelle kyllingers saltvandslagrede og strukturløse kød, som bliver mørt, næsten ligegyldigt, hvordan man tilberede det. Når man tilbereder økologiske ænder skal man dog være omhyggelig med stegningen, for at undgå at kødet bliver tørt. Vi anbefaler at du følger vores opskrift på langtidsstægt and, for at opnå det bedste resultat.

Landand

Vores landand er af racen peking and. Den er for mange indbegrebet af en god juleand og har lækkert kød med en god struktur. Den bliver stor og noget mere fed end berberianden, men bliver ikke så let tør ved langtidsstegning

Stegevejledning for Økologisk And fra Samsø:

 

Optø anden langsomt i køleskabet over to dage. Den er indfrosset samme dag, som den er slagtet og den langsomme optøning modner kødet. Hvis det er en stor and på over 3 kg, kan det dog være nødvendigt, at give den nogle timer på køkkenbordet først, for at den begynder at tø og dit køleskab ikke bare ender som en istap. Er der ikke plads i køleskabet, kan du bruge den slukkede ovn, den er også isoleret og hjælper med at strække optøningen. Hold øje med anden, hvis den tør for langsomt, så giv den nogle timer ved stuetemperatur, tør den for hurtigt, så giv den plads i køleskabet. Den bør ikke komme over 5 grader før den skal steges.

 

 

Fordi anden har spist sundt og levet et aktivt liv, anbefaler vi at den langtidssteges for at opnå en mør og saftig andesteg. Husk at fjerne posen med indmad. Posen indeholder kråse, lever, hjerte og hals, der giver smag til sovsen og er små delikatesser i sig selv. Krydr anden med salt og peber ude og inde, fyld med fx æbler, svesker, appelsin, ægte kastanjer eller andre favoritter. Brug gerne en stegeso, stegepose, overdækket bradepande eller pak anden i folie.

Steg i 6-10 timer ved 100-120 grader.

Kødsaften skal være klar, når du stikker en kødnål i.

Lad anden hvile ca. 20 min, skær den ud og giv den en tur under grillen til skindet er sprødt.

 

Hvis du ikke vil pakke anden ind, skal du vente med at salte til sidst og vende den mere end en gang i løbet af stegningen. Det er også en god ide at overhælde den med stegeskyen undervejs. Men helt ærligt, hvis du pakker den ind, letter det ovnrengøringen betydeligt.

 

Velbekomme!

Hilsen

Mette og Peter

Copyright @ All Rights Reserved